Op deze pagina leg ik uit hoe het systeem werkt, en geef ik praktische tips om het uitvoeren.
De basis
In wezen is het systeem simpel: eet minder calorieën dan je verbuikt, en je valt af. Zorg dat je gevarieerd blijft eten en zorg dat je met een gecontroleerd tempo afvalt. Te snel afvallen is uit den boze, want net als te snel aankomen, brengt dit schade toe aan je bloedvaten! Dus als je gewicht gaat jo-jo-en (snel afvallen en dan weer snel aankomen) kun je de beter afvragen waar je mee bezig bent en er beter niet aan beginnen. Ik denk dat een halve kilo per week afvallen een beetje de maximum snelheid is waarmee je moet afvallen. Je moet het immers leuk en vooral gezond houden. En bedenk, zolang je afvalt, hoe weinig dan ook, je gaat de goede kant op!
Wat is 1 euro
Het systeem rekent in euro's, en niet in kilocalorieën. Een euro is een makkelijke eenheid om te onthouden. Bijvoorbeeld: een kale boterham is 8 euro's, een gebakje is 25 tot 30 euro's. Hoeveel kilocalorieën nu een euro? Een euro komt overeen met 10 kilocalorieën (kcal), en dat is 42 kJ. Let op! Vaak wordt kcal verward met cal. Men praat dan over calorieën, terwijl kilocalorieën worden bedoeld. En dat scheelt een faktor 1000!
Getallen
En nu wat getallen. De energiebehoefte van een man met een zittend beroep is ongeveer 2500 kilocalorieën, en van een vrouw met dezelfde leefstijl ongeveer 2000 kilocalorieën. Dit systeem gaat er van uit dat een man per dag voor 1500 kilocaloriëen (150 euro's) mag eten, en een vrouw per dag voor 1300 kilocalorieën (130 euro's) mag eten. Maar dan zonder te bewegen! Als je beweegt, verdien je euro's, en die moet/kun je weer aan eten besteden. Ik zeg moet omdat te veel afvallen ook niet goed is. Zoals je ziet is het eenvoudig: je meet gewoon hoeveel calorieën je binnen krijgt, en je zorgt dat dit minder is dan je verbruikt, en je valt af. Zelf houd ik dit op weekbasis bij, en soms hou ik wat euro's over, en aan het eind van de week gaat het wat moeilijker om niet te veel te eten (weekeind!), en dat compenseert dan weer.
Groepen
En om gevarieerd te eten, worden de euro's verdeeld over 6 groepen.
Dit zijn de volgende groepen:
Groep 1 Aardappelen, brood, peulvruchten en pasta
Groep 2 Smeersels, soepen, en sauzen
Groep 3 Zuivel en dergelijke
Groep 4 Vlees, vis, gevogelte, ei en kaas
Groep 5 Groente en fruit
Groep 6
Extras, dranken
Verdeling euro's over groepen
En de euro-verdeling per groep ziet er voor respektievelijk een vrouw/man alsvolgt uit:
Groep 1: 45 / 65 euro's
Groep 2: 20 / 20 euro's
Groep 3: 15 / 15 euro's
Groep 4: 20 / 20 euro's
Groep 5: 15 / 15 euro's
Groep 6: 15 / 15 euro's
Totaal: 130 / 150 euro's
Wegen
Als je serieus met je gewicht bezig bent, is het verstandig om je gewicht elke week te wegen, op een vaste moment van de dag me dezezelfde kleding aan. Ik vind het het handigste om je gewicht op maandagmorgen bij het opstaan te wegen, met ondergoed aan. En dan natuurlijk je gewicht en de datum te noteren. Zo kun je over de loop van de maanden en jaren controleren wat je gewicht doet.
Schommelingen in gewicht
Maar ik heb opgemerkt dat er per week schommelingen in je gewicht zitten die niet goed zijn te verklaren . Het gaat soms een week erg goed, en je komt toch een paar ons aan. Of je hebt een slechte week, en je valt toch af. Mijn ervaring is dat je de resultaten van 2 weken, soms 3 weken wegen moet vergelijken, voordat je iets zinnigs over je gewichtsverloop kunt zeggen. Ook hier gaat op: 1 zwaluw maakt nog geen zomer!
Oorzaak schommelingen
En wat de oorzaak kan zijn van deze onverklaarbare schommelingen: je kunt er alleen naar gissen. Heb je dag ervoor veel gedronken, de avond ervoor veel gegeten, lichaam die veel of weinig vocht vasthoud vanwege warm weer of hebje de dag ervoor veel bewogen? Ben je ziek geweest, een paar dagen geen ontlasting gehad? Wat doet dat met je gewicht? Wie zal het zeggen. Eén ding is zeker: je gewichtstoename/afname in 1 week moet je niet altijd even serieus bekijken, en niet te snel er een conclusie aan verbinden. Een week later kan het er weer heel anders uit zien!
|